25 Haziran 2009 Perşembe

Amerikan Klasik Hünkari Derneği'nin Hünkari tanımı !

Aşağıda ABD'deki Ulusal Klasik Hünkari Derneği (The National Classic Oriental Frill Club) standardının girişinden alınmış Hünkari ırkı tanımı var. Yakında standartlarını da çevirerek burada sizlerle paylaşacağım.

Bu çevirinin amacı yurtdışında kuşlarımızın nasıl algılandığı konusunda bilgi sahibi olmamız. Bunu yaparken şunu asla amaçlamıyoruz ama. "Kuşumuzu çalmışlar kahrolsun yabancılar !" tavrı geliştirirsek asla karşılıklı iletişim kuramaz ve muhatap alınmayız. Bu kuşun gerçek üreticileri olarak daha olgun ve ne yaptığını bilen bir tavır sergilemek zorundayız.

Hoşumuza gitmeyen noktalar olabilse de öncelikle ne yaptığımızı bilmeden ve neyi nasıl koruyacağımızı karar vermeden söylediklerimiz asla hedefine ulaşmayacaktır.

Güzel olan dünya da Klasik ya da bizdeki adıyla "Yerli" Hünkariyi tanıyan ve korumayı amaçlayan bir dernek var. Bizim bir derneğimiz bile yok.


Aşağıdaki tanımda iki önemli noktanın altı çiziliyor aslında. Önce tanıma göz atalım.

"Klasik Hünkari (Classic Oriental Frill) kısa gagalı güvercin ırkları familyasından bir form güvercin ırkıdır. Ayrıca Eski Moda Hünkari (Old Fashioned Oriental Frill) ya da Eski Tip Hünkari (Old Style Oriental Frill) olarak da bilinir. Modern Hünkari’nin (Modern Oriental Frill) geliştirildiği ırktır. Bu güzel ve çok eski güvercin ırkı bugün pek çok önemli Amerikan ve Kanada yarışmalarında görülebilmektedir."
http://www.classicoldfrill.org/

1) Klasik Hünkari'nin "sıfır gaga" Modern Hünkari’nin değiştirilmemiş hali olarak tanımlanması bugün ki Yerli Hünkarimizin yok olmuş ve yeniden yaratılmış bir kuş değil elimizde kalan eski orijinal Hünkarilerin soyu olduğunu bir kez daha ortaya çıkıyor.

2) İkinci konu ise ırkın kökeni olarak Türkiye gösterilmezken ona tarihin içinden çıkıp gelmiş eski bir güvercin ırkı muamelesi yapılıyor.
Birinci nokta Yerli Hünkari olarak adlandırdığımız kuşların doğru ve korunması gereken kuşlar olduğunu gösteriyor ki bu olumlu bir şey.
İkinci nokta ise bizde koruyucu bir dernek ya da bilinen bir üretici ağı olmadığından 19. yüzyıl sonunda ülkemizden götürülen Hünkari güvercinlerinin batıda "doğu kökenli vatansız" bir kuş olarak algılanmasına neden olmuş olabilir.
Bu insanların her ırkı kendi ihtiyaçlarına göre dönüştürüp sahiplenme eğilimleri zaten biliniyor; ancak Hünkari İzmir'den ilk yola çıktığında Türkiye Cumhuriyeti'nin henüz kurulmamış olması , bizler hakkındaki önyargıları hatta kendi batılı kibirleri Hünkari'nin vatansız bir mücehver olarak beslenmesinin nedeni olabilir.
Önemli olan bundan sonra ne olacağı.
Bilinçli olarak bir araya gelmek; kontrollü üretim yapmak; yarışmalar düzenlemek ve tecrübelerimizi/üretimlerimizi yazılı olarak kayıt altına almak ile başlamazsak internette gürültü eden; ama bir arpa boyu yol gidemeyen bir grup olarak kalabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder