24 Haziran 2009 Çarşamba

Yerli Hünkari yok mudur?



1864 'de Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez yurtdışına çıkarılmasına izin verilen Hünkari o tarihe kadar özellikle Manisa 'daki Şehzade Sarayı'nda sadece saltanat ailesi için üretilmiş bir güvercin ırkımızdır.

Yerli halkın eline geçmesine izin verilmeyen bu değerli güvercin ırkımızın eski tipinin belki de bu kadar azalmasının nedeni güvercin yetiştiriciliğinde geçmişten gelen yaygın bir üretimi olmaması olabilir.

Modern Hünkari de internetin yaygınlaşması ile bir kaç dikkatli üretici sayesinde ön plana çıkmış gün geçtikçe moda ırklardan biri halini almıştır.

Bazı kuş meraklıları için günümüz Yerli Hünkarisi, Batı Anadolu'da yok olmuş eski kısa gagalı ırkların melezidir. Yani yok olmuştur. Öte yandan yurtdışında dahi bugün ki Modern Hünkarinin atası olarak görülen Klasik Hünkarinin Yerli Hünkarimizle aynı kuş olması dikkat çekicidir. Bu kuşların Hünkari özellikle de Almanya'da modernize edilmeden önceki ilk Hünkari prototipi olarak kabul edilmesi bizdeki kuşların doğru popülasyon olduğunu göstermektedir.



Dahası ülkemizde eskiden beri bu tip kuşları sessiz sedasız besleyen çok değerli üreticilerimiz mevcuttur. Onlar ve kümeslerinde hala mevcut bu kuşlar bizim için en önemli kanıttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder