25 Haziran 2009 Perşembe

Korumak mı para mı kazanmak?


Bugün Türkçe güvercin sitelerini geziniz. Hünkari başlığını tıkladığınızda daha geçen yıl bile çok daha fazla gördüğümüz "Yerli" Hünkarilerin yerini Modern sıfır gaga Hünkarilerin aldığını üzülerek göreceksiniz.


Benim Hünkari ile olan birlikteliğim daha çok yeni olmasına rağmen bu değişimin hızının farkındayım. Eski formları okuduğumda Hünkari besleyenler bile çok az olduğunu görüyorum. Pek çok yazı her kümeste bir çift Hünkari olsun bari de bu güzelim ata yadigarını koruyalım temennileriyle bitiyordu.


Şimdiyse orjinali modifiye edilmişinin yanında burun kıvrılan duruma geldi bile. Kimse zaten zar zor bulunan "Yerli" Hünkari resmi paylaşmaz oldu. Tüm alkışlar Modern Hünkari'ye gittiğinden pek çok üretici elindekileri Modern'le değiştirmeye başladı. Kuşu korumakla para kazanmak arasındaki fark burda oraya çıkıyor sanıyorum.


Güvercinbirliği.com formunda yaptığımız yazışmalarda Hünkari şehri Manisa'da dahi üreticilerin gitgide artan miktarlarda Modern Hünkari yetiştirdiğini öğreniyoruz.


Hünkari emektarı Levent Balkış ile bir kaç gün önce yaptığım telefon görüşmesinde belki 50 Hünkari meraklısıyla konuştuğunu; ama hemen hepsinin özellikle de Bulgaristan'dan koli koli getirilen sıfır gaga Hünkarileri maddi amaçlardan dolayı tercih ettiğini söyledi.


Zaten kuştan para kazanan arkadaşların salmalardaki "ithal" satılık kuşları kendi kuşları olarak göstermelerini saymamak lazım. Bu kuşlar satılmak üzere sergide olan kuşlar. Bunda temelde yanlış birşey olmasa da bu resimlere bakıp heveslenen bizlerin ne gördüğümüzü iyi bilmemiz gerekiyor.


Bizim acilen Yerli Hünkariyi koruyup geliştirme amaçlı bir üretici kardeşliğine gereksinimimiz var.


Elimizdeki değere burun kıvırıp başka bir ülkenin gen havuzuna bel bağlayarak bir modanın kurbanı olmamalıyız.


Modern Hünkari meraklısı için çok güzel bir kuş ve ben kişisel olarak renk ve desen kalitesinde ulaşılan noktayı sevinçle karşılıyorum. Öte yandan elimizdekini değerini bilmezsek ne söz söylemeye ne de eski emektar üreticlerin yüzüne bakacak halimiz kalacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder