24 Haziran 2009 Çarşamba

Yerli Hünkari

Hünkari Güvercinleri dünya çapında ikiye ayrılmış durumda. Birincisi 19. yüzyıl sonlarında Avrupa'ya götürüldükten sonra kısa gagalı başka ırklarla çaprazlanarak oluşturulan Modern Hünkari (Modern Oriental Frill). Bu ırk nerdeyse her yerde Hünkari (Oriental Frill) dendiğinde ilk akla gelen kuş artık.





Modern Hünkari çok etkileyici renklere ve forma ulaşmış olsa da abartılı fiziksel özellikleri onu dedelerimizin ürettiği kuşlardan oldukça farklılaştırılmış durumda. İlk göze batan özelliği yok denecek kadar kısa gagası ki kendi yavrularını dahi besleyemiyor, ve minyon olması gerekirken oldukça irileşmiş vücut yapısı.



Sıfır gaga tabir ettiğimiz kendi yavrusunu bile besleyemeyen kısacık gagası; irileşmiş vücut yapısı ve kolay hastalanan nazlı doğası ile o artık başka bir kategoride. Salmalarda abartılı dış görünümleri için üretildiklerinden uçma yetilerinin sınırlılığı da cabası. Bu tip ülkemizde genel olarak Hollanda Hünkarisi diye biliniyor.


Çifti 1000 TL gibi yüksek fiyatlara satıldığından şuan Hünkari besleyen ya da merak salan pek çok kişi için tercih edilen bir ırk durumunda.


İkinci tip ise İngilizce konuşulan ülkelerde Klasik Hünkari (Classic Old Frill) ülkemizde ise "Yerli Hünkari" adıyla tanınmakta. Daha küçük fiziği ve kısa; ancak kendi yavrularına bakabilen gaga yapısı ile minyon ve göz alıcı bir kuş Yerli Hünkari. Kaliteli çiftlerin 150 TL'ye satıldığı ve belki de bu nedenle aniden Modern Hünkari yanında tercih edilmeyen bu muhteşem kuşlar güvercin dünyasının mücehverleri adeta.











Yurtdışında özenle üretildiğinde "Yerli Hünkari" aynen Modern Hünkariler kadar yüksek kaliteli yavrular verebiliyor. Bir çeşit hilkat garibesi yaratmadan abartısız gaga yapıları ise bizim korumak istediğimiz en önemli özellikleri.


Yerli Hünkari bakıcı olmadan kendi başına üreyebiliyor ve alıştırılırsa diğer ırk kuşlarla uçabiliyor da. Muhteşem renklerini seyretmek ise eşşiz bir zevk. En önemlisi orijinal Hünkari'ye en yakın form olduğuna inanılıyor.

Modern ya da Yerli Hünkari:

İkisi aynı kuş mu?


Hem evet hem de hayır. Farklı standartlarda yetiştirilmeleri özellikle de Modern Hünkari'yi oldukça değiştirmiş durumda. Bu nedenle özellikle de birincisinin ikincisini yok etmemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sitenin kurulum amacı da zaten bu. İki Hünkari de iki ayrı değer olarak gerektiği gibi korunmak zorunda.

Bu yazı Modern Hünkari meraklılarını küstürmekten çok Yerli Hünkari severleri bilinçlendirmek ve ortak bir standart ile ellerindeki kuşları koruyarak daha yüksek kalitede üretim yapmayı amaçlamaktadır.
Bu amaçla çok değerli Yerli Hünkari üreticilerin tecrübeleri rehberliğinde bir araya gelmeye; standardı belirlemeye; yarışmalar düzenlemeye ve yüksek kaliteli Yerli Hünkari güvercinlerinin en az Modern versiyonları kadar revaçta olmasını istiyoruz.
Bize katılmak isterseniz tecrübelerinizi ve kuş resimlerinizi bizle paylaşmanız yeterli.

1 yorum:

  1. Elinize sağlık çok açıklayıcı be bilgilendirici bi yazı olmuş umarım bu avrupaya özenti sevdamız yüzünden kendi benliğimizi kaybetmeyiz . Yerli kuşlarımızı korumalıyız
    Daha geniş kitlelere yaymanız dileğiyle

    YanıtlaSil